Wat is de helft van een A4?

A4-papier is het meest gebruikte (en dus bekendste) papierformaat dat er is. Je vindt het papier in zo’n beetje elke huis-tuin-en-keuken-printer. Gebruikt het als briefpapier of print(e) er je verslagen op uit. A4’tjes worden ook vaak gebruikt als basis voor diverse communicatiemiddelen. Voorbeelden hier zijn handleidingen, whitepapers, menukaarten en kalenders. Vaak gebruik je hiervoor de helft van een A4. Vandaar de vraag: Wat is de helft van een A4?

Omdat A4-papier voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, herken je het formaat al snel en zeg je; hé dat is een A4’je. Maar worden de formaten groter of kleiner dan slaat vaak de twijfel toe. Want wat is nu de helft van een A4? Of het dubbele? Wij geven voor eens en voor altijd uitsluitsel. 

ISO-216 papierformaten. Hier zie je de helft van een A4 en een A4 ten op zichtte van de overige A-formaten.
ISO-216 papierformaten

De helft van een A4 is A5

Als je kijkt naar de afmetingen van papier dan begint alles bij het basisformaat A0. A0 heeft een oppervlakte van 1 m2. Het cijfer na de A geeft aan hoe vaak je het basisformaat moet vouwen om tot het desbetreffende formaat te komen. Vouw je een A0 een keer, dan krijg je een A1 met de helft van de oppervlakte van A0. En vouw je een A0 vijf keer, dan krijg je een A5 (de helft van een A4). Zo is er als het ware een systeem gecreëerd waarbij elk formaat de helft is van het vorige formaat. Hoe kleiner het papierformaat, hoe hoger het getal achter de A.

Met deze theorie in gedachten, weet je de volgende keer dus ook direct wat de helft is van een A4 papier. Want wanneer je een A4 papiertje doormidden vouwt, dan krijg je dus A5 formaat papier.

Afmetingen A5 formaat

  • A5 in centimeters: 14,8 cm x 21 cm    
  • Een A5 in millimeters: 148 mm x 210 mm
  • A5 in inches: 5,8 x 8,3 inches

Wil je antwoord op de vraag: wat is een A4? Klik dan hier.

Terug naar Vragen