Wat is de grootte van een A4 enveloppe?

Enveloppen zijn er in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Loop maar eens een boekhandel binnen -of bekijk de collectie van een online enveloppenshop- en je ziet vaak al tal van enveloppen. Of je nu een envelop nodig hebt om een aangetekende brief mee te versturen of een envelop voor een kleine ansichtkaart, voor bijna elk formaat is er wel een geschikte envelop te vinden. Maar welke envelop heb je dan nodig voor A4? En Wat is de grootte van een A4 enveloppe? 

Welke envelop heb je nodig voor A4?

Je kunt je A4-papieren natuurlijk dubbelvouwen, zodat het in de standaard C6-envelop past. Maar de beste -en mooiste- oplossing voor je papier is het niet. Daarom adviseren wij om in de basis altijd voor een envelop formaat te kiezen die minimaal 5-10 millimeter groter is dan hetgeen je wil versturen. Wil je A4-papier ongevouwen in een envelop doen, dan kan je het beste kiezen voor de EA4 envelop. Waarom? We leggen het je hieronder uit.

De grootte van een A4-enveloppe

Wanneer je op zoek gaat naar een envelop voor je A4-papier, is het allereerst dus belangrijk om te weten wat de afmetingen van A4’tjes zijn. Vervolgens tel je 5 mm bij de lengte en de breedte van je papierformaat op om te weten welke envelop je nodig hebt. 

A4-papier heeft de volgende afmetingen: breedte 297 mm x lengte 210 mm. Per zijde tel je hier 5 mm bij op. Zo weet je zeker dat de papieren goed in de envelop passen. Dit betekent dat jouw envelop voor ongevouwen A4 papier minimaal de volgende afmetingen moet hebben: 302 x 215 mm.

Envelopformaten waar A4 papier ongevouwen in kan, zijn: 

  • EA4 envelop: 312 x 220 mm
  • C4 envelop: 324 x 229 mm

Vind je het niet erg dat je jouw A4 papier een keer moet dubbelvouwen (tot A5 formaat, 148 x 210mm), dan zou je ook nog voor de volgende envelopformaten kunnen kiezen:

  • EA5 envelop: 220 x 156 mm
  • C5 envelop: 229 x 162 mm

A4 enveloppen in alle soorten en kleuren

Nu je weet welke maat envelop je nodig hebt om A4-papier ongevouwen te versturen (EA4- of C4 envelop), kom je voor de volgende keuze te staan. Want kies je voor een envelop met of zonder venster. Met of zonder plakrand. Bedrukt met bedrijfsgegevens of onbedrukt. En wat dacht je van de kleur envelop. In sommige webshops kan je enveloppen in alle kleuren van de regenboog bestellen. Genoeg keuze dus als het gaat om A4 enveloppen!

Terug naar Vragen